Utredning om stordata

bigdata_commonsSammen med Vivento og Advokatfirmaet Føyen Torkildsen skal vi i Agenda Kaupang utrede stordata i Norge, på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vi er riktignok inne i anbudsprosessens klageperiode noen dager til, men vi regner med at vi til uken inngår kontrakt med departementet. Oppdraget skal være avsluttet med en rapport i november i år.

Stordata – eller Big Data som det mer vanlig kalles – er teknologier som har potensial både for ny verdiskapning og for mer effektive beslutningsprosesser i både offentlig og privat sektor. Stordata gjør det mulig å analysere store mengder data på tvers av helt ulike kilder, i sann tid. Det offentlige sitter på store mengder data som kan utnyttes i en slik sammenheng, for eksempel i kriminalitetsbekjempelse, trafikkstyring, medisin og målretting av tilbud til publikum. Stordata reiser også flere nye utfordringer, bl.a. knyttet til analysekvalitet, etikk, personvern og ikke minst spørsmålet om hvem som eier dataene.

Departementet ønsker at vi beskriver noen gode case fra Norge, i tillegg til at vi generelt beskriver status på området – og de hindringer man har støtt på. Vi skal også se litt på hvilke andre land som har kommet langt på området. Spørsmålet som skal søkes besvart er dels hvordan myndighetene generelt kan tilrettelegge for en bedre utnyttelse av stordata i samfunnet, dels hvordan det offentlige selv kan ta i bruk stordata for å effektivisere sin tjenesteproduksjon og bidra til verdiskapning i privat sektor.

I arbeidet trenger vi gode historiene om bruk av stordata i offentlig sektor her til lands, eller privates bruk av stordata hvor også offentlige data inngår. Vi vet om noen, men det finnes sikkert en del flere. Kjenner du til noen case så gi meg et hint, enten som kommentar på denne bloggen, eller som melding til meg på LinkedIn.

Ha en god sommer!

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Innovasjon, IT-politikk, Spennende prosjekter. Bokmerk permalenken.

3 svar til Utredning om stordata

 1. Olaug Hana Nesheim sier:

  Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har satt i gang et prosjekt knyttet til Big Data og måling av byggkvalitet og byggefeil. Vi bidrar gjerne.

  Liker

  • Hei. Det er interessant. Vi tar kontakt med dere når vi kommer i gang. Det er Bjørn Holstad (ex. Difi) i Vivento og undertegnede som kommer til å jobbe med dette.

   Gjermund

   Liker

 2. Gjermund Lanestedt sier:

  Vi har pr. 15. desember levert rapporten, og venter på at departementet publiserer den.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s