Samordning av digitalisering i offentlig sektor

puzzleI 2014 gikk vi igjennom Direktoratet for forvaltning og IKT, og før årsskiftet la vi fram vår evalueringrapport. Selv om evalueringen saumfarte hele Difis brede oppgaveområde – og synergiene mellom disse, så jeg – som del av evalueringsteamet – særlig på Difis rolle som samordner av og pådriver for digitalisering av statsforvaltningen. Det vi var særlig opptatt av i vår vurdering av Difis resultater og måloppnåelse er at vi trenger en aktør med sterkt strategisk fokus og som er i stand til å være kunnskapsutvikler, premissgiver og pådriver i den omstilling og modernisering forvaltningen står overfor. Dette var forventningene den gang Difi ble etablert, og det var forventningene hos de fleste av de vi intervjuet i prosessen. Selv om det er en viktig forutsetning for en effektiv digitalisering av offentlige tjenester, vil det at Difi, Skatteetaten, Brønnøysundregistrene og andre utvikler en håndfull basiskomponenter og fellesløsninger i seg selv ikke føre til en offensiv og samordnet digitalisering av offentlig sektor. Fortsatt er det sektorer som i liten grad er digitalisert. Fortsatt har vi få garantier for at kunnskap og dyrekjøpte digitaliseringserfaringer i en sektor tilflyter de andre sektorene. En utfordring er at digitaliseringen av staten ikke i tilstrekkelig grad henger sammen med digitaliseringen av kommunesektoren. I sektorer som eksempelvis helse, utdanning og beredskap råder en ansvarsdeling mellom forvaltningsnivåene, og effektivitets- og kvalitetsutfordringene må derfor ses i sammenheng. Digitaliseringen i kommune og stat må på slike områder derfor også gå hånd i hånd.

I forrige uke fikk A-2 også oppdraget å utrede ulike alternativer for en permanent organisering av arbeidet med digitalisering i kommunesektoren, når KommIT-programmet nå er inne i sitt siste år. KS er oppdragsgiver, og undertegnede skal lede arbeidet. Før 15. mai skal vi  legge fram våre anbefalinger, med sikte på at KS skal legge fram en sak for KS’ hovedstyre før sommeren. Vi vil legge vekt på å finne fram til modeller som gir en gjennomføringsevne som responderer med de forventninger og behov kommuner og fylkeskommuner har, samtidig som rolle- og ansvarsdelingen er ryddig og effektiv. En permanent organisasjon må være i stand til å gi god samordning, utløse stordriftsfordeler og sikre en fortsatt effektiv digitalisering av kommunesektoren. Det er mange utfordringer og hensyn som må ivaretas i en slik utredning, men et viktig premiss i vurderingene må være at kommunesektorens digitalisering henger godt sammen med statsforvaltningens – både på strategisk og operativt nivå. Strategisk på den måte at kommunene i tilstrekkelig grad involveres i og er med på planleggingen og løsningsutformingen på områder hvor både staten og kommunesektoren er berørt. Operativt på den måte at statens og kommunesektorens arbeid med å utvikle og forvalte arkitekturprinsipper, standarder, sjekklister, metoder, felleskomponenter og fellesløsninger i nødvendig grad ses i sammenheng.

Vi starter utredningsarbeidet nå, og tar i den sammenheng gjerne imot innspill og synspunkter på området digitalisering i kommunesektoren. Innspill kan sendes meg på gla@a-2.as eller legges igjen som kommentarer her. Vi vil naturligvis også ha en tett dialog med sentrale aktører og representanter for kommunesektoren, som en del av selve oppdraget.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Evaluering, IT-politikk, Samarbeid og styring i det offentlige og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s