Det vanskelige samarbeidet

Jeg sitter akkurat og avslutter en rapport til styret for et interkommunalt IKT-samarbeid, hvor jeg vurderer status og utfordringer for dette samarbeidet. Vurderingene mine er de samme som jeg så ofte gjør i slike sammenhenger – nemlig at det burde samarbeides mer.

I dette tilfellet er det samarbeider som burde samarbeide. I andre jobber jeg har gjort er det store offentlige virksomheter som burde samarbeide. Eller store utviklingsprosjekter som kunne lært av hverandre. Men poenget er det samme hele veien: det kan da ikke være nødvendig for enhver å gjøre alt selv, løse alle små og store utfordringer alene, være unike, starte med blanke ark, eller bygge bautar over eget ego. Særlig ikke i offentlig sektor. For det er dette fine som skiller offentlige virksomheter fra private – de førstnevnte trenger overhodet ikke å være redde for konkurranse, eller kjempe om kundenes oppmerksomhet, med andre offentlige virksomheter. De har i grunn lite å frykte av et samarbeid med andre. Burde ha. Men slik er det ikke. Hvorfor?

Jeg har ikke noe klart og tydelig svar på dette, men en åpenbar årsak til at det er lite samarbeid ligger i vår menneskelige forfengelighet, og i de karrieremekanismer som dominerer. Vi ønsker alle å få til noe som bare knyttes til oss. Være synlige. På CVen er samarbeid fortsatt mindre kult enn self-made. I karriereløpet vårt premieres vi ikke for hva vi har samarbeidet om, men hvilke bautaer vi kan knytte vårt navn til.

Men jeg tror vi skal være så ydmyke overfor skattebetalerne at vi sier at ledere og innovatører i offentlige etater bør ha det som samfunnsoppdrag å utnytte allerede eksisterende erfaringer og kunnskap i langt større grad enn nå. Det er mulig dette gjør noe med incentivene for nytenking og innovasjon. Og det er mulig vi må bygge ned både institusjonelle og formelle grenser for å få det til. Åpenbart trengs det også noen gode arenaer for denne type samarbeid – også helt nye typer areaner. Men handler det ikke mest om hvilke krav og forventninger vi stiller til hverandre i det offentlige? Hva oppdragsgivere krever av konsulenter de bruker; hva toppledere krever av sine mellomledere; hva departementene krever av sine underliggende etater.

Jeg mener det i langt større grad bør kreves gjenbruk og viderebruk av den kompetanse, de spesifikasjoner, dokumenter, informasjon, skisser og tankegods som andre offentlige virksomheter har opparbeidet allerede. Mange er VEDLIG opptatt av åpne offentlige data. At det skal være nærmest påbudt for offentlige virksomheter å legge til rette for gjen- og viderebruk av offentlig informasjon. Men det er vel så viktig at det blir imperativt faktisk å etterspørre gjenbruk og samarbeid om løsninger på utfordringer. Og da snakker jeg ikke bare om data, men om erfaringer og kunnskap i vid forstand. Spørsmålet er til syvende og sist hvordan det offentlige kan forvalte sin samlede kunnskapskapital på en god måte. I dag sitter det over 400 kommuner og 300 statsetater og vedlikeholder hver sin IT-strategi, spesifiserer stort sett de samme løsningene, utformer de samme avtalene (her har vi riktignok standardavtalene fra Difi!) og utarbeider omtrent de samme prosjektplanene, investeringskalkylene, SLA-avtalene, og så videre. Hver for seg. På hver sin tue. Det er fint for konsulentene, men neppe formålstjenlig.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Innovasjon, Samarbeid og styring i det offentlige og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s