La lommeboken ligge hjemme (NB! Gjelder kun i Sverige)

På veien mot et kontantfritt samfunn trenger vi innovasjon rundt flere digitale betalingsinstrumenter og -kanaler enn de to vi stort sett bruker i dag, vårt banktilknyttede VISA-debetkort og vår nettbank. Så lenge vi baserer vår digitale forbrukerhverdag på bare et par teknologier, forblir sårbarhet en viktig bremsekloss for avviklingen av våre gamle analoge betalingsmidler.

En av de kanskje mer opplagte betalingskanalene er bruken av mobiltelefonen. Alle har den – både store, små og gamle. Markedsaktørene i Sverige har i en tid allerede hatt planer om en felles mobil lommebok. Tirsdag denne uken ble så Sveriges nye mobile betalingsløsning WyWallet lansert: http://wywallet.se. Bak lanseringen står de store mobiloperatørene Telia, Tele2, Telenor og 3. Allerede fra starten er med andre ord WyWallet tilgjengelig for så godt som alle landets mobilbrukere.

Tjenesten innebærer at brukeren får en egen WyWallet-konto. Hit overføres penger fra bank, manuelt eller automatisk dersom saldoen faller under en viss grense. Til WyWallet-kontoen kan du laste opp maksimalt 10.000 kr. hvilket er tilstrekkelig til de fleste praktiske formål i hverdagen. Brukere med vanlige mobilabonnement (ikke kontantkort) kan dessuten velge å la betalinger gå over mobilfakturaen i stedet for å trekkes fra WyWallet-kontoen.

WyWallet kan brukes til å overføre penger direkte til alle andre WyWallet-kontoer, eller til mottakeres bankkonti. Tjenesten fungerer videre som betaling for alle tjenester som kan gjøres opp via SMS, og for alle former for netthandel. WyWallet kan også brukes til å lade eget eller andres kontantkortabonnement. Fra 2013 vil WyWallet også fungere som betalingsmiddel i butikk (basert pp NFC-teknologi). WyWallet-appen finnes både for iPhone og Android, samt for Java – slik at den også kan brukes på de ikke-smartmobiler. Abonnentene til de fire mobiloperatørene får appen gratis. WyWallet er basert på Payex-infrastrukturen.

Det blir spennende å studere utviklingen i svenskenes bruksmønstre i betalingsmarkedet. Introduksjonen av den nye teknologien kan innebære store endringer, men vi vet også at det er vanskelig å spå suksessen i slike forsøk på teknologisprang. I mellomtiden må vi konstatere at vi – selv om Telenor har kastet sine øyne på mulighetene – ennå ikke har noe tilsvarende felles storoffensiv i vårt hjemlige betalingsmarked. Selv om vi er verdens fremste mobilnasjon.

God sommer.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Innovasjon, Nye applikasjoner, Ute i verden og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s