Enhetsregisteret lettere tilgjengelig

Nå begynner det å ligne noe! Brønnøysundregistrenes sjef Erik Fossum har grunn til å være fornøyd med seg selv. Med tilretteleggingen av deler av Enhetsregisteret på Difis datahotell http://data.norge.no har også tilgjengeliggjøringsbevegelsen fått et nytt lite vindpust i seilene.  Les også oppslag om saken i Computerworld: http://www.idg.no/computerworld/article247279.ece.

Bussruter i Rogaland, sykkelstier i Sogn og Fjordane og data om partistøtten er vel og bra. Men slike datasett gir kanskje ikke grunnlaget for det helt store løftet i innovasjon av nye tjenester basert på åpne offentlige data.  Med tilgjengeliggjøringen av Enhetsregisteret er data om 950.000 bedrifter blitt enklere tilgjengelig for viderebruk og innovative utviklere av nye løsninger og tjenester. Ikke det at disse dataene var umulig å få tak på før, men nå er de fritt og enkelt tilgjengelig – og dokumentert på en standardisert måte. Den nye lisensen NLOD er tatt i bruk.

Dette er et viktig skritt – tatt av en stor etat. Selv om det er lang vei og uhyggelig mange etater og virksomheter igjen gir dette grunn til håp. Hvilken etat blir nestemann ut – blir det Statens vegvesens veidatabank eller UH-sektorens studiedata? Eller flere kartserier fra Statens kartverk?

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Innovasjon og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s