Skyer på IT-avdelingens himmel?

Gartner spår at cloud computing – eller skytjenester – som få andre teknologitrender kommer til å forandre virksomhetenes IT-strategiske disposisjoner de kommende 2-3 årene. Se: http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1971515

Gartner har identifisert 5 undertrender som virksomhetene må ta inn i sin planlegging:

1. Beslutningene blir uansett kompliserte: skyen gir løfter om forskyvning av virksomhetenes kostnader fra investeringer til drift, lavere totalkostnad og redusert teknologisk kompleksitet. Det kan gi økt fokus på innovasjon og verdiøkende aktiviteter, med lavere økonomisk risiko. Dette vil være fristende for ledelsen. Men de positive utsiktene må veies mot utfordringer som sikkerhet, manglende åpenhet, usikkerhet knyttet til ytelse og tilgjengelighet, risikoen for leverandør-lockin og alle potensielle integrasjonsproblemer.

2. Lokal/sky-hybrider: de eksterne offentlige (eller private) skytjenestene som tas i bruk må uansett kombineres og samordnes med virksomhetenes interne infrastruktur og applikasjonstjenester. Virksomhetene må i praksis ha strategier og modeller for å kombinere flere skyplattformer i en enkelt sky. Selv om det over tid vil vokse fram robuste modeller for slike hybridløsninger, er dette på kort sikt uoversiktlig og kompliserende.

3. Behov for meglertjenester: virksomhetene vil ha behov for bistand og støtte i valget av skytjenester. Foreløpig er det få meglere der ute, men det vil raskt vokse fram mange leverandører av slik skytjeneste-megling. I følge Gartner vil omfanget av slike meglertjenester bli stort også fordi forretningsenhetene kommer til å ønske å ta i bruk skytjenester uten å involvere IT-avdelingen, og da trenger hjelp til å vurdere tilbud, inngå avtaler etc. IT-avdelingene på sin side bør vurdere hvordan de kan etablere innkjøpsprosesser og rådgivningsfunksjoner som også omfatter skytjenester, for ikke å miste for mye av sin rolle i virksomheten.

4. Skysentrert design blir nødvendig: mange virksomheter vil nok i første omgang vurdere å migrere eksisterende virksomhetsapplikasjoner til tilsvarende skytjenester. Men for fullt å utnytte potensialet i skymodellen, må virksomhetens applikasjoner konstrueres nettopp  for skyen. Virksomhetene må derfor se utover den kortsiktige migrasjonshorisonten og starte arbeidet med å få utviklet en ny generasjon sky-optimaliserte løsninger.

5. Nye, fleksible datasentermodeller: skymodellen forutsetter at virksomheten etterspør tjenester, mens skyen leverer tjenester – herunder også implementering av datasenter-funksjonalitet. Dersom virksomhetene fortsetter å opprettholde lokale datasenterfasiliteter, må disse tilrettelegges slik at de kan integrere egen infrastruktur med skytjenestene som gradvis tas i bruk.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Gevinstrealisering, Stort & smått og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s