PC-salget mot halvmilliarden enheter pr år

Skal man tro IDCs tallmassører, er det ikke på noen måte slik at iPad og andre lesebrett tar noe særlig markedsandeler fra salget av stasjonære (desktop) og bærbare PCer. Selv om de økonomisk turbulente årene 2009-2011 har vært litt ikke-lineære med hensyn til salgstall for teknologiprodukter i verden, stiller prognosene for 2012-2016 alle «PCen-er-død-vi-klarer-oss-med-lesebrett-og-smarttelefon»-tilhengere i forlegenhet.

Gjennom 90-tallet ble det solgt til sammen drøyt en halv milliard PCer i verden.  I femårs-perioden 2000-2005 ble det også solgt oppunder en halv milliard PCer på verdensbasis. IDCs tall viser at det i 2016 vil bli solgt vel en halv milliard PCer – på bare ett år.

Pilene peker oppover, som en slags variant av Moores lov. I vår «IT-modne» del av verden (Europa, USA, Canada, Japan) selges det riktignok stadig færre desktop-PCer, men salget av bærbare vil fortsette å øke. I 2016 kjøpte vi totalt nesten 200 millioner maskiner i vår del av verden. Men det er i det IDC kaller «emerging markets» (Afrika, Asia unntatt Japan, Latin-Amerika, Oseania) det virkelig vil selges mange nye PCer. Prognosene viser at det i 2016 vil bli solgt hele 320 millioner nye maskiner (dvs over 60 % av verdens PC-salg) til denne delen av verden.

Vi kjøper fortsatt flere mobiltelefoner enn PCer, og det skulle bare mangle så lenge man kan få en mobil til en krone, noe man jo som kjent ikke får noen PC for. Men det er ikke langt unna – mobilsalget i verden var i 2010 på ca en halv milliard enheter.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Stort & smått, Ute i verden. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s