Første skritt på veien til kontantløshet

Jeg er stadig mer irritert over kontantenes tyranni – det at man må ha med sedler og mynter overalt, i tillegg til alle kortene som man jo uansett må ha. På min arbeidsplass har Eurest en kantine uten kortleser – og det er et forstyrrende element i hverdagsrytmen. Med en halv kilometer til nærmeste minibank må man begi seg ut på tiggerferd hos mer kontantlikvide kollegaer, eller helt enkelt droppe lunsjen. Nei, bli kvitt kontanter som betalingsmiddel først som sist.

Og vi er på god vei, ser jeg av tallene fra Norges Bank. Bare noen få prosent av omsetningen i detaljhandelen er kontantbasert, og tallene er synkende. Det er en dyr glede å beholde kontantene: Norges Bank viser til samfunnsøkonomiske kostnader på 3,5 milliarder pr år.

Et viktig skritt på veien til kontantløshet er å få på plass enda flere kortlesere, og ikke minst: flere betalingsmidler enn våre elektroniske bankkort. Gjerne betalingsmidler som er elektroniske men ikke nødvendigvis avhengig av online dataforbindelse til betalingsformidlerne.

Et eksempel på slik alternative betalingsmidler er mobilbetaling, som vi har sett spede forsøk på i et par år nå. Men skal vi tro DNB og Telenor er dette nå snart en viktig betalingsmekanisme vi kan bruke til erstatning for kontanter. I www.dagensit.no/article2354500.ece kan vi lese at Tap2pay er kommersielt lansert. Norgesgruppen melder at de vil legge opp nye kortlesere i løpet av 2012 eller kanskje 2013. Og da er vi i gang. Mobilen har vi jo alltid med oss. Et lite problem er at de færreste oss har mobiler som håndterer Near Field Communication (NFC)-standarden som må til for å overføre penger til kjøpmannen.

De fleste nye telefoner har implementert denne standarden. Nå bytter jo de fleste nordmenn faktisk mobiltelefon en gang i året, så det hele løser seg kanskje av seg selv ganske raskt. Så får vi bare håpe Eurest får ut kortlesere for både tradisjonelle betalingskort og NFC, i alle sine kantiner. Også der jeg spiser.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Innovasjon, Nye applikasjoner, Spennende prosjekter, Stort & smått og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s