På NRK Kveldsnytt sist fredag viste statsråd Rigmor Aasrud hvordan man ved hjelp av en mobil-app kan bistå myndighetene med å dokumentere gaupespor i naturen, og oppdatere overvåkingsdatabasene for de sjeldne rovdyrene. Dette er bare et eksempel på hvordan det offentlige ved å bruke ny teknologi kan utnytte det at vi har verdens mest online befolkning. Det gigantiske tellekorpset kan helt enkelt avlaste kommuner og statsetater, og dessuten bringes til å ta et større samfunnsmessig ansvar.
Utgangspunktet for NRK-innslaget var en rapport jeg skrev for FAD for noen måneder siden, hvor jeg kartlegger omfanget av slike anvendelser i kommuner og statsetater. Som rapporten viser er det en rekke gode eksempler allerede, men potensialet er stort.
Stedsbasert innrapportering via web eller en smarttelefon-app er en ny klagekanal for folk. Det teknologisk nye er muligheten til stedsangivelse (gjerne i et kartgrensesnitt, eller via GPS-funksjonaliteten i mobilen eller lesebrettet), og at dette gir mottakeren eksakt informasjon som kan brukes i saksbehandling og oppfølging av henvendelsen. Viktigere enn tilgangen til en ny klagekanal, er at dette representerer en mer effektiv måte å løse de offentlige oppgavene på. I stedet for å ha en mengde ansatte kontrollører, inspektører og oppsynsmenn, kan man la folket gjøre jobben. Og de gjør det med stor glede. Nordmenn er utrolig glad i å melde fra om alt mulig rart – helst om det er forhold som irriterer dem, slik som hull i asfalten, søppel som ikke tømmes etc.
Det kan kalles «crowdsourcing» å la publikum på denne måten løse oppgaver, slik som det å observere og melde inn om fenomener, og se andres (og gi mulighet til å korrigere) innmeldinger. Den offentlige virksomheten på sin side kan la publikums henvendelser og dialog styre sin prioritering av innsats. I Fredrikstad kommunes «NettÅpent»-tjeneste kan brukerne eksempelvis «rate» andres klager og innspill, slik at det raskt framstår et kart over hva kommunen bør ta fatt i først.
Det er en lang rekke kommuner og en del statsetater som allerede har lagt til rette for stedsbasert innrapportering fra publikum – men foreløpig mest på litt eksperimentell basis. Bruksområdene omfatter innrapportering av slukte gatelys, hull i asfalten, taggede leskur, ulveobservasjoner, sjeldne planter og forurensende utslipp.
Jeg tror mulighetene her er formidable til å engasjere befolkningen på helt nye måter, og samtidig effektivisere offentlig oppgaveløsning. Men her er det også utfordringer knyttet til jus (forvaltningslov, offentlighetslov, arkivinstruks m.v.), det å få til en teknisk integrasjon mellom publikumsløsningene, saksbehandlings- og fagsystemer, og behov for standarder. Virksomhetene har til nå løst det hele litt ulikt, og vi ser en håndfull tekniske løsningskonsepter i bruk.
Som statsråden også la vekt på i NRK-innslaget; det viktigste fremover blir å motivere nye kommuner og statsetater til å følge de gode eksemplene (slik som Direktoratet for naturforvaltning – i samarbeid med Artsdatabanken, Riksantikvaren og mange kommuner), og eksperimentere med en tettere publikumsdialog og nye måter å løse forvaltningsoppgavene på.
Noen eksempler på tjenester:
- www.fredrikstad.kommune.no/NettÅpent (eksempel på god integrasjon i saksbehandlersystemene, har funksjonalitet for å «stemme på» andres forslag)
- www.sorum.kommune.no/mittnabolag
- Oslos tjeneste BYMelding: www.bymiljoetaten.oslo.kommune.no/meldingstjeneste (finnes nå også på App – både for Android og iPhone). Men viser ikke andres meldinger (slik sett er tjenesten mer enveis).
- Landsdekkende: www.fiksgatami.no – finnes også på Android app (ta bilde,legg til noen opplysninger, og send)
- http://skogskade.skogoglandskap.no
- http://grunn.klif.no
- www.artsobservasjoner.no/storerovdyr (forutsetter medlemsskap)
Min rapport som gjengir kartleggingen av stedsbaserte innrapporteringløsninger: http://www.regjeringen.no/upload/FAD/Vedlegg/IKT-politikk/Stedsbasert_innrapportering.pdf
Når du har valgt kategori og skal velge sted i Oslos tjeneste BYMelding, vises rapporterte meldinger i nærområdet av samme kategori (men du kan ikke vekte eller kommentere de).
LikerLiker
Det stemmer at disse løsningene er litt ulikt implementert og integrert (i de bakenforliggende saksbehandlingssystemene), og det er brukt ulike løsningsleverandører – slik at funksjonaliteten brukerne møter opplever ulkt fra kommune til kommune.
LikerLiker