Vrengebilder

I januar leverte jeg en rapport til Direktoratet for nødkommunikasjon, hvor jeg oppsummerer brukerevalueringer mitt selskap har gjort blant nødetatenes operatører på operasjons- og alarmsentralene. Etter å ha gjennomført en rekke gruppeintervjuer og systematisert kvalitative utsagn er hovedinntrykket og konklusjonen helt klart at Nødnett er godt mottatt blant brukerne, og at den nye nødkommunikasjons-infrastrukturen fungerer bra. Det er riktignok noen barnesykdommer, men disse har egentlig ikke så mye med selve Nødnett å gjøre – mer med hvordan den nye teknologien er integrert med kringliggende systemer og ift rutiner og organisasjon. En klassisk problemstilling i denne type prosjekter.

Gruppeintervjuer gir kvalitative data, og er ikke noen eksakt vitenskap. Kartleggingen representerer mange store og små funn, og ikke alle er like viktige eller representative for hele populasjonen av brukere. På side 19 i vår rapport har jeg tatt med en litt negativt ladet kommentar fra dette kvalitative materialet:
Det gis litt blandede synspunkter på kvaliteten på den digitale lyden. Det påpekes for eksempel at tjenestemennenes mobiltelefoner kan forstyrre radiosambandet slik at blir vanskelig å kommunisere.” Den viktigste bakgrunnen for denne kommentaren var at den digitale lyden av flere ble opplevd som annerledes og uvant i forhold til det tradisjonelle lydbildet. Det konkrete eksemplet som nevnes hadde sin opprinnelse i at noen tjenestemenn hadde opplevd forstyrrelser i radiosambandet når de benyttet egen mobiltelefon i handsfree-posisjon.

For Aftenpostens journalister ble disse få kommentarene til «krigstype»-oppslaget på avisens forside onsdag 2. mars «Mobiltelefoner forstyrrer» – behendig satt sammen med andre negative oppsummeringer som «Virker for dårlig innendørs«, «Mye dyrere» og «Svært forsinket«. Heldigvis for oss om er opptatt av sannferdige framstillinger, har journalisten lagt på undertittelen (riktignok i betydelig mindre font) «Likevel er nødnettet i all hovedsak godt mottatt av brukerne. De gamle løsningene var dårligere

I tillegg til at de litt forvrengte hovedoverskriftene på denne måten korrigeres, er jo dette en ikke uvesentlig tilleggsopplysning. Nødnett er uten tvil en betydelig modernisering av løsningene for nødkommunikasjon i samfunnet. Nødnett åpner for helt nye kommunikasjonsmuligheter for nødetatene og mellom nødetatene.

Media er veldig glad i skandaler, herunder også offentlige IT-skandaler. Men i iveren etter opplagstall har de en tendens til å se skandaler også hvor det ikke er noen, eller hvor saken er mer kompleks enn det de har spalteplass til å reflektere. Aftenpostens oppslag om Nødnett er et eksempel på hvordan ting lett kan forvrenges. En kommentar langt ute i en av en lang rekke konsulentrapporter, plukkes ut og slås opp – uten mye hensyn til kontekst og forutsetninger. 

Lærdommen er at det ikke går an å være for tydelig. Er det fare for at media griper tak i en sak, må hvert avsnitt og hver setning i rapporten være helt eksplisitt og ramse opp alle forutsetninger og forbehold. Ikke noe kan tas for gitt eller uttrykkes mer sublimt eller implisitt. Og dette handler ikke om å pynte på virkeligheten eller holde ting unna allmennhetens lys. Tvertimot: det kan jo ikke være riktig at media skal framstille viktige sakskomplekser forvrengt eller mer negativt enn det som er realiteten.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Prosjektledelse og -styring, Spennende prosjekter, Stort & smått. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s