Kommunale forskjeller i digitalitet

I en fersk forskningsrapport fra NTNU er hjemmesidene til 430 norske kommuner analysert. Resultatet bekrefter det vi visste fra før: at det har stor betydning hvor du bosetter deg i landet. De større kommunene tilbyr generelt sett bedre og flere tjenester og gir bedre tilgang til informasjon enn de små kommunene.

Forskerne gir forsøksvis noen forklaringer på forskjellene. Blant annet vises det til lokaldemokratiet som en årsak, fordi det er ulike IKT-strategier i kommunene og det ikke er aktuelt med statlige pålegg som kunne nivellere kommunenes planer med de ambisiøse nasjonale planene som de statlige myndigheter utarbeider.

Men bør vi i det hele tatt plassere digitalitet og borgernes digitale grensesnitt mot myndighetene i lokaldemokrati-båsen? Det er omtrent som om lokaldemokratiet skulle avgjøre om hvilket skriftspråk vi skal bruke, eller hvilket alfabet som benyttes. Eller om det skal være lov å bruke telefon for å kommunisere med kommunehuset. Borgerene har i grove trekk de samme interaksjonsbehov med kommunen overalt i landet. Så dette bør da ikke differensere nevneverdig? Er det kanskje på tide å lovfeste borgernes rett til tilgang til digitale tjenester, uavhengig av bosted?

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i IT-politikk, Publikasjoner. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s