Veileder i opphavsrett, deling og gjenbruk

En lenge ettertraktet nettside er lansert, med utdanningssektoren som målgruppe. Det er Norgesuniversitetet som på vegne av sektoren har rigget til en interessant tjeneste – hvor brukerne kan spørre eksperter (advokater innen IPR) til råds. Se selv på www.norgesuniversitetet.no/delrett

Deling og gjenbruk av digitlat materiale som er opphavsrettslig beskyttet er en tricky greie, for de fleste og innenfor de fleste sektorer. Fra mitt tidligere arbeid mot EU-systemet vet jeg også at dette er problematisk i alle land. I tillegg til at det er vanskelig å overblikke loven, er det inngått avtaler mellom rettighetsforvalterorganisasjoner og enkeltaktører i noen sektorer. I tillegg er det ofte inngått institusjonelle retningslinjer som gjelder for de ansatte. Ulike regler gjelder altså for ulike aktører, og for den enkelte ansatte er det ikke alltid like selvsagt hva som er reglene. Eksempelvis er det forskjeller på hvordan materiale kan vises i henhold høyere utdanning og i skolen.

Norgesuniversitetets pilottjeneste vil nok være kjærkommen for undervisere og andre som vil gjenbruke digitalt materiale innen undervisningssektoren – men vil nok også være et eksempel til etterfølgelse også for andre sektorer.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i Stort & smått. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s