Heder til Norge i ny EU-rapport

Norge er i verdenstoppen når det gjelder bredbåndsutbredelse, internettbruk og likestilt deltagelse i det digitale samfunnet, hevdes det i EU-rapporten ”Europe’s Digital Competitiveness Report” som tar for seg bruk av IKT i europeiske land inkludert Norge i den siste 5-årsperioden. Og statsråd Rigmor Aasrud er selvsagt storfornøyd. Norge har klart å mobilisere alle grupper av befolkningen, og det er god tilgang på meningsfulle tjenester for alle lag av befolkningen.

I denne sammenheng vil jeg særlig gripe tak i dette med inkludering. Rapporten forteller at Norge er i verdenstoppen når det gjelder internettbruk. 76 prosent av innbyggerne bruker Internett daglig, og Norge er det beste enkeltlandet når det gjelder digital inkludering. Alle grupper deltar i informasjonssamfunnet; spesielt står norske seniorer frem som mer deltagende og nettkyndige enn deres likealdrede i andre land

Rapporten påpeker imidlertid at det fortsatt er store gap når en ser Europa under ett, spesielt for seniorer og de med lav inntekt eller utdanning. Faktisk sank bruken av internett blant de med lav inntekt under finanskrisen i 2009. For vi må jo ha et europeisk perspektiv når vi diskuterer disse tingene – for min del må jeg jo si at gleden over høy norsk deltakelse i den globale pensjonist-landsbyen dempes mye av det faktum at de det gjelder neppe treffer mange likesinnede der ute. Særlig lyser våre sør- og østeuropeiske venner fortsatt med sitt fravær.

EU påpeker at en nødvendig forutsetning for et inkluderende e-samfunn er utviklingen av digitale ferdigheter blant befolkningen. Manglende digital kompetanse setter store befolkningsgrupper utenfor det framvoksende digitale samfunnet. Og med økende spesialisering i de digitale ferdighetene øker gapet. Store kvinnegrupper scorer eksempelvis bedre enn gjennomsnittet når det gjelder basis IT-ferdigheter, men havner i bakleksa når det gjelder mer avanserte ferdigheter. For våre yngre befolkningsgrupper betyr formal utdanning veldig mye. Uten spesielle tiltak vil det oppstå store digitale skiller på grunn av forskjeller i utdanningsnivå – et skille som kommer i tillegg til det generasjonsskillet vi allerede er vitne til.  

Inkluderingspolitikken må ta utgangspunkt i at digitale ferdigheter og internett-bruk ser ut til å være direkte relatert til husholdningenes bredbåndsaksess, hevder forfatterne bak rapporten. Jeg mener de undervurderer en dimensjon i denne analysen – og det er hva tilgang til relevante nytte-tjenester betyr for utviklingen av digitale ferdigheter. Etter å ha studert mine barns digitale utvikling – og med de norske seniorenes score på europa-statistikken i tankene – vet jeg at det er en klar sammenheng mellom tilgjengelige tjenester, opplevd nytte og motivasjon for ferdighetsutvikling. Det må rett og slett finnes tjenester spesifikt rettet mot de befolkningsgrupper vi ønsker skal være en del av landsbyen.

Det er her offentlig sektor etter mitt syn må kjenne sin besøkelsestid: flere statlige og kommunale nett-tjenester for seniorer, kvinner, funksjonshemmede, skoletrette 18-åringer, arbeidsløse jobbsøkere, landbrukere, håndverkere, alenemødre, sykehjemsbeboere, langtidssykemeldte, etniske minoriteter og selvstendige næringsdrivende! Ha en fortsatt god sommer.

Reklamer

Om Gjermund Lanestedt

Management- og strategikonsulent, tidligere i selskaper som Guide, Scandpower, Teleplan og A-2. Fra august 2015 tilknyttet Agenda Kaupang som rådgiver. Forfatter av mange artikler og kronikker om IT og innovasjon. Og en bok om teknologibasert innovasjon i offentlig sektor.
Dette innlegget ble publisert i IT-politikk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s